‘Ik hoop iedereen hiermee een stukje veiliger te kunnen maken’

Manon Bagijn (56) heeft haar eigen goedlopende winkel in Zutphen. Toch bedacht de onderneemster samen met een bevriende huisarts en ambulancechauffeur een nieuw concept: sieraden met een alarmknop.

Ondanks dat ze pas een maand geleden met het product de markt op is gegaan, is de vraag naar de sieraden al enorm. ”Ik wil niet zeggen dat ik er wakker van lig, maar ik denk wel eens: ‘Wat gebeurt er allemaal, het is in zo’n stroomversnelling gegaan!”

Mevrouw bagijn

Manon Bagijn startte tien jaar geleden haar eigen winkel ‘mevrouw bagijn’ waar ze voornamelijk tassen en sieraden verkoopt. “Tien jaar geleden had ik een hele leuke en geweldige baan. Maar, ik moest veel reizen. Op een gegeven moment vroeg ik me af of ik dat wel mijn hele leven wilde doen.” Manon komt uit een echte ondernemersfamilie en gooide in 2012 het roer om. “Het was destijds door de crisis een moeilijke tijd. De bank wilde ook niet meewerken omdat er al te veel failliet ging. Ik ben gewoon klein begonnen en inmiddels bestaan we, zelfs met de huidige coronacrisis, nog steeds”, zegt ze trots.

Sieraden met alarmknop

Eigen sieraden maakt Manon in samenwerking met haar goudsmid al een tijdje. Maar deze sieradencollectie met personenalarmering heeft ze samen met een bevriende huisarts en ambulancechauffeur bedacht. “De chauffeur kwam naar mij toe en vertelde ‘Manon, we moeten zo vaak mensen ophalen die soms al een hele dag thuis op de grond liggen, dat is schrijnend. Kunnen we daar iets mee?” Manon legt uit dat het vooral om mensen gaat die alleen wonen en niemand om hun heen hebben om hulp te roepen als dat nodig is. “Het verrast je als je plotseling wat overkomt. Je denkt dat je veilig bent, maar dat is helaas niet altijd zo.”

Manon bedacht samen met een samenwerkende goudsmid de creatieve kant van het ontwerp en ging naar haar bevriende huisarts voor de praktische zaken. “We zijn lang met de voorbereidingen bezig geweest, maar met z’n allen waren we best een goed team.”

Ontwerpproces

Ze neemt ons graag mee in het proces van de collectie. “Het hoesje is als een soort flexibel telefoonhoesje”, legt Manon uit. “Dit wordt in een sieraad naar keuze met industriële lijm bevestigd. Uiteindelijk stoppen we het alarm van de klant in het hoesje, waardoor het juist verwisselbaar is.”

Manon werkt met de hoesjes omdat het alarm niet rechtstreeks op het sieraad gelijmd mogen worden. “Het alarm kan kapotgaan of de batterij moet vervangen worden.” De sieradencollectie is inmiddels geschikt voor meer dan de helft van alle soorten alarmknoppen. “Net zoals bij telefoons verandert er hier ook telkens wel iets aan een zendermodel. “We moeten blijven vernieuwen en hebben zeker ook de ambitie om het aanbod te vergroten.” Om iedereen te kunnen helpen met haar alarmsieraden wil Manon graag benadrukken dat er altijd een sieraad op maat gemaakt kan worden.

Ouderen én jongeren

Haar collectie is geschikt voor zowel vrouwen als voor mannen. Met haar diverse ontwerpen wil ze voor iedere klant klaar kunnen staan. “Je hebt een sportieve vrouw of juist de klassieke man, met die segmenten moet je allemaal rekening houden.” Zelfs over de sluiting van het sieraad heeft Manon nagedacht. Zo kun je een ketting met een eenvoudige magnetische sluiting bestellen of een ketting die je gemakkelijk over je hoofd heen kunt omhangen.

Zelf is Manon gek op de hangers die ze heeft ontworpen. “Voor een man blijft het altijd iets lastiger”, zegt ze over de collectie voor mannen. “Al hebben we wel stoere medaillons, mannen kiezen liever voor een polsbandje. “Nu lijkt dat misschien nog of je twee horloges draagt, als je er nog een normaal horloge bij draagt”, zegt ze daarover. “De polsbandjes zijn nu dan ook nog vol in ontwikkeling.” Daarnaast wil Manon ook aandacht vragen voor jonge mensen. “Er zijn in Nederland ook jongeren met een alarmknop, laten we die niet vergeten.”

Naam als eerbetoon

Natuurlijk is deze bijzondere sieradencollectie te vinden in de winkel van Manon, mevrouw bagijn’ maar om de sieraden voor iedereen beschikbaar te maken is er een speciale webshop opgezet. “De webshop heet Sylia, dat heeft de ambulancechauffeur bedacht. Als eerbetoon aan zijn mooie idee heeft Manon deze naam gehouden. “Daarnaast betekent het ‘een nieuw begin’”, vertelt ze over de betekenis van de merknaam.

Ondanks dat de collectie nog maar een maand geleden online is gezet, heeft Manon al hele leuke en fijne reacties gekregen. Maar niet alleen haar klanten in de winkel zijn dolenthousiast, ook wordt de onderneemster nu al benaderd door mensen uit de zorg en de fabrikanten van de alarmknoppen. “Ik kreeg zelfs een telefoontje van iemand uit Spanje”, vertelt ze trots. “Ik begrijp haar zorgen. Haar moeder woont namelijk in Nederland en wilde absoluut geen alarmknop dragen. Maar met mijn ontwerp kon ze wel aankomen.” Voor die verhalen doet Manon dit dan ook. “Ik heb al tien jaar een goedlopende winkel. Ik heb niet per se iets nieuws nodig. De maatschappelijke impact vind ik veel belangrijker. Dat iedereen met mijn sieraden een stukje veiliger is, komt vóór mijn verkoop en het succes”, aldus een bescheiden Manon.

Over de streep trekken

Ze hoopt met haar ontwerpen mensen over de streep te kunnen trekken die tot nu toe weigeren om een alarmknop te dragen. “Het is vaak een drempel voor mensen om zo’n alarmknop te aanvaarden. Ze voelen zich gestigmatiseerd. Om over die drempel heen te stappen, dat is lastig.” Met haar collectie wil ze de alarmknoppen toegankelijker maken. “Laat ‘m niet aan de kapstok hangen, doe die knop alsjeblieft om”, geeft ze als advies mee. “Er zijn al genoeg vervelende en schrijnende verhalen.”

Bron: Margriet
Tekst: Paulien Bergwerff

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

10:00 - 17:30 uur

Woensdag

10:00 - 17:30 uur

Donderdag

10:00 - 17:30 uur

Vrijdag

10:00 - 17:30 uur

Zaterdag

10:00 - 17:00 uur


Aangepaste openingstijden

Elke laatste zondag van de maand.

Zondag

13:00 - 17:00 uur

Contactgegevens

  • Sylia - Lifesaving jewellery
  • Lange Hofstraat 30
  • 7201 HV Zutphen
  •  
  • 085 - 0792020
  • info@sylia.nl
  •  
  • KvK: 84212063
  • BTW: NL86 3133 691 B01

Beschikbare betaalmethodes

  • © 2023 Sylia